Omuz ağrısı nedir?
Omuz ağrısı büyük oranda kas iskelet sistemini etkileyen bir sakatlık meydana geldiğinde oluşan bir problemdir. Omuz çevresinde bulunan bir kas, eklem, tendon veya bağda bir yaralanma görüldüğü zaman omuz ağrısı ortaya çıkar. Bunun yanı sıra sıklığı az olmasına karşılık boyun fıtığı veya sinir sıkışması sonucunda omuza yansıyan ağrılar görülebilir. Boyun fıtığı ve sinir sıkışması tipi ağrıların en önemli farkı geniş alanlı, uyuşma karıncalanma tipli ve boyun hareketleri ile birlikte artıp azalabilen şekilde olmasıdır.
Çoğunlukla kolları ile iş yapan bireylerde sık görülür. Raf dizme, yük taşıma, yüzme gibi kolların yoğun kullanıldığı durumlarda görülür. Bu hareketlerden kaynaklı aşırı yüklenme sonucunda omuzdaki yapılarda yaralanma görülür. Bu yaralanmalar omuzda ağrıya yol açarak günlük yaşam rahatsızlığa yol açar.
Sol omuz ağrısı veya sağ omuz ağrısı gibi tek taraflı ağrılar çoğunlukla dominant tarafa göre gelişir. Kişi hangi elini daha çok kullanıyorsa o omuzda ağrı gelişme ihtimali daha yüksektir. Sol elini kullananlarda sol omuz ağrısı oluşur, sağ elini kullananlarda sağ omuz ağrısı oluşur. Sağ veya sol omuz ağrısına bağlı olarak spesifik gelişen tek taraflı bir sakatlık bulunmamaktadır.
İçindekiler
Omuz ağrısı nedenleri nelerdir?
Omuz ağrısının en büyük nedeni omuzu aşırı kullanmaktır. Omuzumuzun temel olarak iki türlü iş yapabilme kapasitesi vardır. Örneğin ağır bir yükü birkaç kere taşıma kapasitesi omuzun güç kabiliyetidir. Örneğin yük taşıma, itme, çekme, vurma gibi hareketler omuzun gücüne dayanılarak yapılır. İkinci iş yapabilme kabiliyeti, hafif bir yükü uzun süre taşıma veya tekrar tekrar yapabilme kabiliyetidir. Bu da omuzun dayanıklılık kabiliyetidir. Yüzme, raf dizme, eşya düzenleme, temizlik yapma gibi aktiviteler omuzun dayanıklılık kabiliyetine dayalı işlerdir.
Özellikle sportif olarak bir antrenman veya egzersiz rutini içinde olmayan kişiler herhangi bir nedenden ötürü bir işte omuzun güç kapasitesinden yüksek iş yaparsa omuzda yaralanmalar oluşur. Düzenli egzersiz veya spor yapan kişilerin omuz çevresi kasları güçlü olduğu için bir iş esnasında bu yapıların aşırı zorlanma ihtimali daha düşüktür. Eğer sportif olarak aktif değilseniz bir iş esnasında omuzun kapasitesinin üzerinde yüklenme ve sakatlanma ihtimaliniz daha yüksektir.
Spor yapanlarda omuz ağrısı gelişebilir. Bunun da en büyük sebebi antrenman yükünün fazla olmasıdır. Kişiler eğer antrenman veya egzersiz programını doğru ayarlayamazsa yine omuzun kapasitesinin üzerinde yüklenerek yaralanmaya ve omuz ağrısına yol açacaktır. Eğer kişinin sağ omuzu sol omuzundan daha güçsüzse sağ omuz ağrısı yaşayacaktır. Eğer sol omuzu sağ omuzundan daha güçsüzse sol omuz ağrısı yaşayacaktır.
İkinci bir neden ise dayanıklılık kapasitesinin üzerinde omuza yüklenmek olacaktır. Eğer yeteri kadar dinlenmeden çok sık miktarda düşük şiddetli aktiviteler yaparsak yine kapasiteyi aşarak yaralanmaya yol açabiliriz. Örneğin bir temizlik işçisi hiç dinlenmeden günlerce temizlik yaparsa omuzun dayanıklılık kapasitesini aşacak ve omuzunu sakatlayacaktır. Benzer bir şekilde bir sporcu omuzun dayanıklılık kabiliyetinin üzerine çıkacak uzunlukta antrenman yaparsa yine kapasiteyi aşacak ve sakatlık yaşayacaktır. Bunun sonucunda da omuz ağrısı yaşayacaktır. Eğer kişinin sağ omuzu sol omuzundan daha dayanıksızsa sağ omuz ağrısı yaşayacaktır. Eğer sol omuzu sağ omuzundan daha dayanıksızsa sol omuz ağrısı yaşayacaktır.
Omuz ağrısına yol açan sakatlıklar nelerdir?
Omuzun güç veya dayanıklılık kapasitesi çeşitli şekillerde aşılabilir. Bunu detaylı bir şekilde yukarıda anlattık. Şimdi gelelim hangi tip sakatlıkların oluşabileceğine. Omuz ağrısına yol açan sakatlıklar birden fazladır. SLAP yırtığı, omuz çıkması, omuz sıkışma sendromu, donuk omuz, biceps tendinopatisi gibi sakatlıklar omuz ağrısına yol açan sakatlıklardır. Bunların her birinde omuzun içerisindeki farklı yapılarda yaralanma mevcuttur. SLAP yırtığında omuzdaki labrumun üst kısmında omuz ağrısı oluşur. Özellikle çekme tipi hareketlerde ağrı artar. Omuz sıkışma sendromunda omuzu yukarı veya yana kaldırırken omuz ağrısı oluşur. Donuk omuzda omuz ağrısı hemen hemen sürekli ağrı vardır. İstirahat halinde bile ağrı devam eder ve kişiler yoğun ızdırap çekerler. Omuz çıkmasında özellikle fırlatma tipi hareketlerde ağrı oluşur. Eğer çıkık yeni oluşmuşsa tıpkı donuk omuzdaki gibi sürekli ağrı hissedilebilir.
Omuz ağrısına yol açan bu sakatlıklarla ilgili detaylı yazılarımızı okuyarak her biri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Donuk Omuz Yazısı İçin Tıklayın
Rotator Cuff Yırtığı Yazısı İçin Tıklayın
SLAP Yırtığı Yazısı İçin Tıklayın
Omuz Sıkışma Sendromu Yazısı İçin Tıklayın
Omuz ağrısı nasıl tedavi edilir?
Omuz ağrısının tedavi edilmesi için öncelikle ağrının kaynağının doğru tespit edimesi gerekir. kişide sistemik bir rahatsızlık olup olmadığı, sakatlığın türü, ağrının hikayesi, kişinin fiziksel özellikleri gibi parametreler değerlendirilmelidir. Sorunun kaynağı tespit edildikten sonra omuz ağrısı tedavisi başlayabilir.
Omuz ağrısında ne yapmak gerekir? Omuz ağrısına ne iyi gelir?
Tedavide bazı temel ve hemen hemen her omuz ağrısına uygulanabilecek bazı yöntemler vardır. Omuz ağrısı çoğunlukla yıpranmaya bağlı sakatlıklarla geliştiği için, ilk yapılması gereken şey istirahattir. Omuza fazla yük bindiren hareket ve aktivitelere ara vermek gerekir. Burada kişi kendi günlük yaşamına dikkat ederek özellikle omuzu yoran hareketlerden kaçınması gerekir. Omuzu sakatlayan şey çoğunlukla ağrıyı arttıran hareketin aynısıdır. Eğer omuzunuzu yana kaldrırken ağrınız oluyorsa, muhtemelen sakatlığınız bu hareketi fazla yapmanızdan veya o harekette zorlama sonucunda başlamıştır. Eğer yük kaldırırken ağrınız varsa yük kaldırmamalı, omuzla iş yaparken ağrı varsa o işi yapmamanız gerekir. omuzu sakatlayan hareketten kaçınmak, omuzun iyileşmesi için ilk yapılması gereken şeydir. Eğer sürekli olarak omuzu sakatlamaya devam edersek omuz ağrısı geçmeyecektir.
İstirahat ile birlikte yapılabilecek diğer şey buz uygulamaktır. Omuz ağrısının olduğu bölgeye yapılacak 10 dakikalık buz uygulaması ağrıyı dindirecek ve iyileşmeye erken dönemde pozitif katkı sağlayacaktır. Buzu jel şeklinde alıp buzlukta tuttuktan sonra uygulamak en etkili yöntemdir. 10-15 dakika boyunca günde 2-3 defa yapılacak buz uygulaması oldukça faydalı olacaktır. Buzu doğrudan uygulamak hem zor hem de sürekli eriyeceği için etkili olmayacaktır. Buz yanığı oluşmaması için kılıf veya peçeteye sarılarak jeli omuza koymak en iyi yöntemdir.
Omuz ağrısı dindikten sonra sakatlığın tekrarlamaması için egzersiz yapılması gerekir. burada yapılması gereken egzersizler tamamen sakatlığa özel olması gerektiği için mutlaka bir fizyoterapiste danışarak yapılması gerekir. internetten veya bir uzmandan alınmayan tavsiyeler omuz ağrınızın tekrar oluşmasına neden olabilir.
Omuz ağrısı nasıl önlenir?
Omuz ağrusının önlenmesi için en önemli şey bilinçlenmektir. Burada kişi kendi vücudunu iyi tanırsa ona nasıl fazla yüklenmeyeceğini bilecektir. Omuzun kapasitesinin üzerinde hem dayanıklılık hem de güç yönünden yüklenmemek gerekir. Omuz sakatlıklar her zaman önden sinyal verir. Yani omuzda başlayan ufak ufak ağrıları göz ardı etmeyip onu dinlemek gerekir. Omuzda başlayan hafif ağrıları mutlaka dinlemelisiniz. Bu omuza fazla yüklenmeye başladığınızı ve omuzu yaralamaya başladığınızı gösterir. Bu dönemde istirahat eder ve omuza yüklenmeyi bırakırsanız sakatlığınız ilerlemeyecektir.
Bunun yanı sıra sırt ve karın kaslarını güçlü tutmak omuz bölgesini de koruyacaktır. Çünkü omuzumuz aslında havada asılı bir eklemdir. Sırt, karın ve boyundan güç alarak fonksiyonunu yerine getirir. Bu nedenle omuzun destek aldığı bu bölgeleri güçlendirmek omuz ağrısını önlemenize yardımcı olacaktır.
Omuz ağrısı başlamış ve ilerlemesi engellenmek istiyorsa mutlaka bir fizyoterapiste danışmanız gerekir.
Omuz Ağrısı İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Omuz ağrısına sıcak su torbası iyi gelir mi?
Omuz ağrısında bir yaralanma veya sakatlanma başlamışsa sıcak iyi gelmeyecektir. Sıcak uygulamalar damarları genişleterek daha kanın bölgeye gelmesine ve bölgenin ısınmasını sağlar. Bir sakatlık başladığı zaman ise o bölgede mikro yırtıklar meydana gelir. Mikro yırtıkların olduğu bölgede doğal olarak damarlarda da yırtılmalar mevcuttur. Sıcak su torbası veya bunun gibi uygulamalar yapılırsa damarlar genişlediği için bölgedeki kanama artacaktır. Bu nedenle sıcak sonrası bölgedeki ağrıda veya zonklamada artış görülebilir. Sıcak uygulama sonrası ağrıda veya rahatsızlıkta artış görüldüğü takdirde sıcak uygulamada ısrarcı olunmamalıdır.
Omuz ağrısına hangi doktora gidilir?
Omuz ağrısı şikayetin kaynağına bağlı olarak birden fazla branş ilgilenebilir. Omuzdaki ağrı zonklama, künt veya yaygın bir ağrı ise ortopedi veya fizik tedavi doktorlarına gidilebilir. Eğer omuzdaki ağrı uyuşma veya karıncalanma tipi ise nöroloji veya beyin sinir cerrahisi uzmanına gidilebilir. Omuz ağrısı 3 günden kısa süreli var ise öncelikle istirahat etmek gerekir. eğer 3 gün içersiinde herhangi bir azalma yoksa doktora gidilmelidir.
Omuz ağrısına ne iyi gelir?
Omuz ağrısına iyi gelen en etkili uygulama istirahattir. İstirahat omuza binen yükü azaltır ve vücudun kendi kendini iyileştirmesine olanak tanır. Bazı küçük sakatlıklar istirahatle tamamen geçer. Eğer sakatlık veya hastalık ileri seviyedeyse ağrıda azalma olmasına karşılık tamamen geçmez. Bu durumda doktor veya fizyoterapiste danışarak yardım alınmalıdır. İstirahatin yeterli olmadığı durumlarda uzman görüşü ile tedavi yapılmalıdır. Sakatlığa veya hastalığa bağlı olarak iğne, ilaç veya manuel terapi faydalı olacaktır.
Omuz ağrısı egzersizleri nelerdir?
Omuz ağrısı egzersizleri problemin kaynağı bilinmeden yapıldığı zaman faydasız, hatta bazı durumlarda zararlı olabilmektedir. Çünkü egzersizler ağrıya yönelik faydalı olmaz. Her egzersizin yüklendiği bir yapı vardır. Eğer yüklendiğiniz yapı üzerinde bir sakatlık veya yaralanma varsa egzersiz sonrası ağrınız artacaktır. Bu nedenle ağrınızın kaynağını bilmeden egzersiz yapmamalısınız.
Şimdi bunu birkaç örnek ile açıklamaya çalışalım. Örneğin aşağıda gördüğünüz egzersizler rotator cuff kaslarını güçlendirmektedir. (teraband ile dış rotasyon) eğer sizin omuz ağrınızın kaynağı rotator cuff yırtığı ise bu egzersizler yırtığın olduğu kasları zorlar ve ağrınızın artmasına neden olur.
Bir diğer omuz egzersizi ise sopa egzersizidir. Bu hareket omuz bölgesinin esnekliğini arttırırken eğer omuz sıkışma sendromu dediğimiz bir rahatsızlığınız varsa sıkışmayı arttıracaktır. Bundan dolayı da omuz ağrınızda artış meydana gelecektir.
Her egzersizin bir amacı vardır ve bu amaç ağrıdan bağımsız olarak bir fonksiyonu geliştirmeye odaklanır. Bu nedenle omuz ağrınız için egzersiz yapmak istiyorsanız mutlak bir fizyoterapiste danışarak egzersiz yapın.